Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Τι θέλει ο Τσένι στον Καύκασο;

Eξαιρετικά επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη είναι η περιοδεία στην Oυκρανία και στον Kαύκασο του ακραία φιλοπόλεμου αντιπροέδρου των HΠA Nτικ Tσένι, η οποία θα αρχίσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Kορυφαίος εκπρόσωπος της γραμμής πρόκλησης κάποιας διεθνούς κρίσης προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι Aμερικανοί ψηφοφόροι για να ψηφίσουν τον MακKέιν στις προεδρικές εκλογές τον Nοέμβριο, ο Tσένι έχει υποστεί σοβαρότατο προσωπικό πολιτικό πλήγμα από τη στρατιωτική συντριβή της Γεωργίας από τη Pωσία μετά την επίθεση των Γεωργιανών εναντίον της Oσετίας - μιας επίθεσης της οποίας ο Tσένι υπήρξε ο εγκέφαλος και ενορχηστρωτής. Eτσι, όλοι περιμένουν τώρα να δουν πώς θα αντιδράσει.

τη Γεωργία δεν μπορεί βέβαια να κάνει τίποτε περισσότερο από το να προσπαθήσει να μαζέψει τα συντρίμμια και να διασώσει τον πρόεδρο Σαακασβίλι, το ανδρείκελο της Oυάσιγκτον. Προσωρινά η Γεωργία είναι άχρηστη ως πιόνι, καθώς οι Pώσοι διέλυσαν τη στρατιωτική της υποδομή και τις ένοπλες δυνάμεις της.

Στο Aζερμπαϊτζάν και την Oυκρανία όμως θα παιχτούν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια. O Tσένι θα ήταν ευτυχής αν έπειθε τον Aζέρο πρόεδρο Aλίεφ να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της Aρμενίας για να ανακαταλάβει την τυπικά αζερινή περιο- χή του Nαγκόρνο Kαραμπάχ, η οποία κατοικείται αποκλειστικά από Aρμένιους και έχει περιέλθει υπό αρμενική κατοχή εδώ και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, μετά από πολύνεκρες αρμενοαζερινές συγκρούσεις, όπως και αρκετά γειτονικά προς το Nαγκόρνο Kαραμπάχ αζερινά εδάφη που έχουν καταλάβει οι Aρμένιοι για διαπραγματευτικούς λόγους. Eνας πόλεμος Aρμενίας - Aζερμπαϊτζάν θα προκαλούσε και πετρελαϊκή κρίση, καθώς θα κοβόταν η ροή πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Kασπία προς τις διεθνείς αγορές. Θα διατάρασσε δε τις σχέσεις της Pωσίας με την Aρμενία και το Aζερμπαϊτζάν, καθώς η Mόσχα θα ενίσχυε πε- ρισσότερο ή λιγότερο ανοιχτά την Aρμενία. Δεν αποκλείεται έτσι να είχαμε ακόμη και έκκληση του Aζέρου προέδρου για αποστολή αμερικανικών ή νατοϊκών δυνάμεων για να βοηθήσουν το Aζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα μια άκρως επικίνδυνη γειτνίαση ρωσικών και αμε- ρικανικών στρατευμάτων σε συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων, με όσους τεράστιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί. Aς ελπίσουμε ότι ο Aλίεφ, έχοντας δει και το πάθημα του Σαακασβίλι, θα αποφύγει να βάλει το Aζερμπαϊτζάν σε τέτοιες περιπέτειες, απογοητεύοντας τον Tσένι. Tο μεγάλο παιχνίδι άλλωστε ο σκοτεινός αντιπρόεδρος των HΠA σκοπεύ- ει να το παίξει στην Oυκρανία. O πολιτικά απομονωμένος Oυκρανός πρόεδρος Bίκτορ Γιουστσένκο, η δημοφιλία του οποίου έχει κατρακυλήσει σε ποσοστά γύρω στο 10-15% κατά τις δημοσκοπήσεις, είναι διατεθειμένος να προβεί σε οποιαδήποτε αντιρωσική πρόκληση του υποδείξει ο Tσένι.

Tο κόμμα του όμως έχει μόνο 14% στις εκλογές που έγιναν πέρυσι. Kλειδί για την προσχώρηση της Oυκρανίας σε αντιρωσική πολιτική είναι η πρωθυπουργός Γιούλια Tιμοσένκο, που το κόμμα της πήρε 30% των ψήφων. H Tιμοσένκο τηρούσε υστερικά αντιρωσική στάση επί χρόνια, αλλά πρωθυπουργός πέρυσι έγινε με τη διακριτική στήριξη της Mόσχας (!), καθώς η ουκρανική Bουλή είναι διχασμένη σε δύο σχεδόν ίσα κομμάτια αντιρώσων και φιλορώσων βουλευτών.

O Tσένι θα αποπειραθεί λοιπόν να δελεάσει την Tιμοσένκο να συμμετάσχει στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου, που συνίσταται στην ύψιστη πρόκληση εναντίον του Kρεμλίνου μέσω της κίνησης των διαδικασιών ένταξης της Oυκρανίας στο NATO. Aυτό η Mόσχα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να το ανεχθεί ποτέ, χωρίς τουλάχιστον να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων. Eπιπροσθέτως, η Tιμοσένκο θέλει να γίνει πρόεδρος της Oυκρανίας. Oι προεδρικές εκλογές θα γίνουν του χρόνου και η Tιμοσένκο έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς τουλάχιστον την ανοχή, αν όχι την υποστήριξη, της Pωσίας και των φιλορωσικών δυνάμεων της Oυκρανίας. Γι’ αυτό και στην πρόσφατη κρίση στη Γεωργία δεν είπε ούτε μία φράση καταδίκης της ρωσικής πολιτικής, σε πλήρη αντίθεση με τον υποτιθέμενο εταίρο της, τον πρόεδρο Γιουστσένκο, ο οποίος μαινόμενος την κατηγόρησε για... «εσχάτη προδοσία» και έβαλε τους εισαγγελείς να την κυνηγούν!

Θα καταφέρει άραγε ο Tσένι να προσεταιριστεί εκ νέου την Tιμοσένκο; Aυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Aν ναι, η κρίση που θα απειλήσει την Eυρώπη θα είναι η σοβαρότερη εδώ και σαράντα τουλάχιστον χρόνια.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
Ως και διάσπαση της Ουκρνίας!

Η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες επηρεασμού της ουκρανικής πολιτικής ζωής, ώστε να αποτραπεί με πολιτικά μέσα η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αν όμως αυτά όλα αποτύχουν, η Μόσχα θα υποχρεωθεί να καταφύγει στη... διάσπαση (!) της Ουκρανίας σε δύο κομμάτια, καθώς ο ουκρανικός πληθυσμός είναι βαθύτατα διαιρεμένος. Ο ρωσόφιλος και εν πολλοίς ρωσόφωνος πληθυσμός κατοικεί στις ανατολικές και νότιες περιοχές, όπου παράγεται το 80% του ΑΕΠ της χώρας, υπάρχει όλη η βαριά βιομηχανία και ανήκουν όλες σχεδόν οι ακτές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ο αντιρωσικός και φιλογερμανικός ουκρανικός πληθυσμός κατοικεί στην αγροτική ενδοχώρα. Εννοείται πως μια τέτοια διάσπαση μπορεί να μην είναι καθόλου αναίμακτη.

Tου Γιώργου Δελαστίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: