Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Mια λιχουδιά από την εποχή των Φαραώ

Το αυγοτάραχο είναι νοστιμότατο, πολύ αγαπητό στους Έλληνες όπως και σε πολλούς Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ιάπωνες σεφ
Αυτή την εποχή τελειώνει η περίοδος συλλογής του αυγοτάραχου από τα διβάρια σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, από την Ηγουμενίτσα μέχρι και την Κυλλήνη. Με αυτή την ευκαιρία καταφέραμε προχθές, παρά την κίνηση με τις απεργίες στην Αθήνα, να ξεφύγουμε από το χάος και να πάμε με τον Ζαφείρη Τρικαλινό στις λιμνοθάλασσες της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Ο Ζαφείρης Τρικαλινός πήγαινε εκεί για να μαζέψει την τελευταία σοδειά, κάτι που κάνει με τους συνεργάτες του δυο- τρεις φορές την εβδομάδα.

Το αυγοτάραχο είναι οι σάκοι με τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της μπάφας δηλαδή, που φέρει μάλιστα την επιστημονική ονομασία Μugil cephalus. Οι μπάφες έχουν αυγά από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά στην Ελλάδα τις ψαρεύουν για το αυγοτάραχο από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.
Το αυγοτάραχο θεωρείται το ελληνικό χαβιάρι. Είναι γνωστό από την εποχή των Φαραώ και το εκτιμούσαν ιδιαίτερα και οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι, ως εξαιρετική αλλά και σπάνια λιχουδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: